Koronavírus: Česko eviduje druhý najvyšší počet nakazených novým koronavírusom

29.08.2020 Celý región

Praha 29. augusta (TASR) - V Česku v priebehu piatka pribudlo 486 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, uviedlo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Ide tak o druhý najvyšší denný nárast od prepuknutia nákazy, píše internetová stránka televízie Nova.

Najvyšší denný prírastok bol v Česku zaznamenaný koncom minulého týždňa, keď pribudlo vyše 500 nových prípadov.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa tak v ČR vyšplhal na 23.777. Aktuálne infikovaných je podľa oficiálnych štatistík 5861. Celkovo bolo vykonaných už vyše 880.000 testov. Vyliečilo sa 17.497 ľudí. V súvislosti s koronavírusom zomrelo 419 ľudí. Hospitalizovaných je 139 ľudí.

Podľa ministerstva je najvýznamnejším lokálnym ohniskom za posledný týždeň Praha. Česká metropola sa dostala na oranžový stupeň, čo znamená začínajúci komunitný prenos nákazy koronavírusom.

Ministerstvo zdravotníctvo už skôr vypracovalo tzv. covidový semafor, ktorý má štyri stupne (farby) a na každý z nich sú naviazané určité opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Vďaka tomu sa nemusia zavádzať obmedzenia v celej krajine, ale iba v určitých oblastiach.
 
 

Na Ukrajine opäť zaznamenali rekord v počte nakazených koronavírusom

Kyjev 29. augusta (TASR) - Ukrajina zaznamenala v sobotu ďalší najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie novým typom koronavírusu, a to 2481. Predchádzajúci rekordný nárast hlásila v piatok, išlo o 2438 infikovaných.

Celkový počet prípadov nákazy v krajine tak stúpol na 116.978, informovali agentúry Ukrinform a UNIAN s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 41 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 2492.

Z ochorenia sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 56.138 ľudí.

Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, potom sa v závislosti od epidemiologickej situácie v každom z regiónov môžu zmierniť alebo zintenzívniť.
 

India hlási vyše 76.470 nových prípadov nákazy koronavírusom

Naí Dillí 29. augusta (TASR) - V Indii pribudlo v sobotu 76.472 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, informovala agentúra AP s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

Od začiatku pandémie sa v Indii táto infekcia potvrdila u vyše 3,4 milióna ľudí, z ktorých 62.550 zomrelo. Od piatka pribudlo 1021 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19.

V Indii pribudlo v piatok 77.266 prípadov nákazy, čo bol najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie.

Úrady už takmer tri týždne hlásia viac ako 60.000 infikovaných za deň.

India je z hľadiska počtu nakazených treťou najviac zasiahnutou krajinou na svete; v tomto smere ju predstihujú už len Spojené štáty a Brazília.
 
 

V Rusku pribudlo 4941 nových prípadov nákazy koronavírusom

Moskva 29. augusta (TASR) - Rusko zaznamenalo za posledných 24 hodín 4941 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.

Celkový počet nakazených tak stúpol na 985.346. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 111 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 17.025.

Z nákazy sa za posledných 24 hodín vyliečilo 5917 pacientov, celkovo už 804.383, čo predstavuje 81,6 percenta z celkového počtu infikovaných.
 
 

Argentína hlási najvyšší počet nakazených od začiatku pandémie

Buenos Aires 29. augusta (TASR) - Argentína zaznamenala v piatok 11.717 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Argentína doposiaľ eviduje celkovo 392.009 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom komplikáciám spôsobeným chorobou COVID-19 doposiaľ podľahlo 8.271 ľudí.

Protivírusové opatrenia, ktorých cieľom je obmedziť šírenie nového koronavírusu, platia v krajine od 20. marca. Vláda v piatok čiastočne zmiernila celonárodné reštriktívne opatrenia, ktoré budú platiť najmenej do 20. septembra. Od piatku sa tak v otvorených priestoroch môžu pod podmienkou zachovávania dvojmetrových odstupov a nosenia rúšok stretávať skupiny do 10 osôb.

Podľa úradov je epidemiologická situácia v hlavnom meste Buenos Aires v porovnaní s ostatnými regiónmi pozitívnejšia. "Pred mesiacom a pol sa až 93 percent nových prípadov vyskytovalo v širšej oblasti Buenos Aires, zatiaľ čo v ostatných regiónoch to bolo iba sedem percent. Teraz je v týchto regiónoch toto percento až päťnásobne vyššie," uviedol argentínsky prezident Alberto Fernández.
 
 
 

Vyberte región